Een applicatie laten ontwikkelen waar moet je aan denken?
Stel, je hebt het idee net als veel andere ondernemers om een applicatie te laten bouwen. Waar moet je dan überhaupt aan denken? Wat komt hier allemaal bij kijken? Dat leggen we je graag uit in deze blog!
1 Goal
Allereerst moet je natuurlijk een doel hebben. Waarom moet je bijvoorbeeld een applicatie hebben? Is het gemakkelijker voor medewerker of krijg je hierdoor meer klanten? Het hebben van een app is geen doel op zich. Hij moet niet worden bedolven onder de vele toepassingen die er vaak al zijn. Echter, voor bedrijfsspecifieke toepassingen is een app vaak wel een uitkomst!
2 Website of mobiel?
Een applicatie kun je op verschillende manieren bedienen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een webapplicatie of wil je persé een app hebben voor bijvoorbeeld de appstore en playstore. Deze vraag wordt vaak ook al deels beantwoord bij punt 1. Met een duidelijk doel kun je immers pas echt ergens komen.
Het grote voordeel van een webapplicatie is dat je enkel een werkende internetverbinding moet hebben. Je hoeft bijvoorbeeld geen app te uploaden in de appstore of playstore. Goed en werkend internet is tegenwoordig overal in Nederland wel te vinden. Tot slot is het updaten van een webapplicatie gemakkelijker dan wanneer hij in een appstore of playstore staat. Dit kost simpelweg minder tijd dat bij een snelle wijziging vaak gemakkelijker werkt.
3 Het ontwerp
Wanneer de hoofdlijnen worden geschetst wordt er een uitwerking gemaakt van de mogelijke functionaliteiten. Een architect gaat vaak niet zomaar een huis bouwen en dat doet een webbouwer dan ook niet. Hierin wordt meegenomen welke functionaliteiten waar komen en welke functionaliteiten een must have of een nice to have zijn. Dit proces schept vaak al een hoop duidelijkheid.
Naderhand wordt er pas echt het ontwerp gemaakt hierin wordt het voor een klant sprekender en worden de ‘functionaliteiten’ nóg beter zichtbaar. In deze fase wordt de applicatie helemaal uitgewerkt maar zal nog niet functioneren. Deze uitwerking is namelijk enkel nog op papier.
4 Bouwen en testen
In deze fase wordt het ontwerp volledig opgebouwd naar een echte en functionerende applicatie. Vaak begint dit vooral aan de ‘achterkant’ met veel codewerk. Hierna wordt vaak pas de voorkant opgebouwd. Tussentijds zal vaak waar mogelijk een en ander worden getoond aan de klant. Wanneer alles staat wordt een applicatie vaak getest voordat deze ‘live’ komt te staan. Hierdoor worden eventuele ‘bugs’ (probleempjes) opgelost.
5 Vermarkten van je nieuwe app
Leuk zo’n app! Hij is eindelijk klaar, maar wat heb je er bijvoorbeeld aan wanneer de mooi nieuw gebouwde app geen gebruikers heeft. Allereerst is deze fase natuurlijk al vastgesteld in de ‘Goal’ fase. Nieuwe gebruikers kun je bijvoorbeeld krijgen met behulp van website marketing. Zorg ervoor dat je app goed vindbaar is om nieuwe gebruikers te trekken. Alleen pas dan is je applicatie daadwerkelijk een succes!