Hoe begin je een webshop voor dierbenodigdheden?

Hoe begin je een webshop voor dierbenodigdheden?

Een webshop starten is natuurlijk altijd leuk. Vooral als je affiniteit hebt met dieren dan is het een idee om dierbenodigdheden aan te bieden. Toch wordt een webshop beheren vaak onderschat en men ziet niet direct waar ze aan beginnen. Als webshopondernemer moet je je ook inschrijven bij de KVK en dergelijke. Een aantal praktische tips op een rij waar je op moet letten:

Inschrijven KVK

Wanneer je een webshop begint is het noodzakelijk om je in te schrijven bij KVK. Bij de KVK schrijf je je namelijk in als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen. Wanneer je als doel winst maken hebt, dan moet je je inschrijven. Soms is het natuurlijk lastig te bepalen wanneer je precies een onderneming bent, maar wanneer je een webshop start dan heb je zeker weten een onderneming.

Producten

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste producten te hebben en deze voldoende op voorraad te hebben. Daarnaast moet je goed kijken welke producten je precies wilt aanbieden, je kan natuurlijk nooit alles aanbieden. Maak daarom vooral in het begin een selecte productgroep, zodat je ook even kan ´wennen´ hoe een webshop nou echt werkt. Wanneer je bijvoorbeeld ruiterkleding aanbiedt, is het handig om ook alleen paardenspullen verder aan te bieden en niet te breed zitten op de doelgroep. Wanneer je je ook richt op honden, dan wordt de doelgroep steeds breder. Hoe breder de doelgroep, hoe minder gericht je jouw marketing in kunt zetten.

Webshop en website

Het beheren van de website is niet altijd even makkelijk. Wanneer je er niet veel verstand van hebt, kan je er behoorlijk veel tijd aan besteden om iets kleins op te lossen. Vaak is het daarom een idee om wellicht sommigen dingen uit te besteden. Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat de webshop goed beveiligd is. Het is voor een hacker namelijk vrij gemakkelijk om een webshop of website zonder SSL verbinding bijvoorbeeld te hacken. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat jouw webshop of website ergens wordt gehost en je moet daar uiteindelijk ook de domeinnaam registreren.

Versturen en retouren

Het meest vervelende is natuurlijk wanneer je pakketten retour worden verzonden. Dit is wel een element waar je rekening mee moet houden, want wanneer je een webshop hebt, krijg je ongetwijfeld altijd wel producten retour. Daarnaast moet je een bedrijf hebben die al jouw pakketten gaat verzenden (tenzij je het alleen wilt doen). Dit kan bijvoorbeeld DHL of PostNL zijn.

Marketing

Tot slot moeten mensen weten dat jouw webshop of website bestaat. Je kan hiervoor marketing inzetten. Probeer je te richten op een bepaalde doelgroep om vervolgens hier een strategie aan toe te kennen. Deze strategie kan in online en offline marketing zijn. Daarnaast kan je je misschien ook richten op lokale marketing. Hoe meer mensen jouw webshop weten te vinden hoe beter. Misschien willen mensen voor de ruiterkleding zelfs wel eerst passen. In principe is alles mogelijk in adverteren en marketing, maar probeer je alleen te richten op een strategie wat daadwerkelijk werkt voor jouw budget.