Hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt van cybercriminelen?

Hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt van cybercriminelen?

feb 18, 2021 Blog by webwinkelier

Het is van belang om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren die het gebruik van het internet met zich meebrengen. Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar er zijn mensen die zich dagelijks bezighouden met het oplichten van anderen via het internet. Het is goed om hier eens over na te denken aangezien je je op die manier beter bewust wordt van de gevaren van het internet. In sommige situaties is het lastig om te herkennen of iemand op het internet op je geld uit is, of iets anders van je wil. Daarom is het zeer onverstandig om iemand die je nog nooit in het echt hebt gezien iets van geld te geven.

Oplichting

Op het internet komt oplichting vaak voor. Dit kan op allerlei verschillende manieren worden gedaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk voor criminelen om een programma op iemands computer te installeren waardoor de criminelen toegang krijgen tot deze computer. Vaak brengen de criminelen dit op een slinkse manier waardoor mensen onbewust akkoord gaan met het feit dat de criminelen toegang krijgen tot hun computer. Meestal wordt aan hen verteld dat zij een programma moeten downloaden om een zogenaamd virus van hun computer te weren. Als zij dit niet doen, kan dit volgens de oplichters betekenen dat ze nooit meer gebruik kunnen maken van hun computer. Op deze manier lukt het deze criminelen vaak om mensen grote sommen geld afhandig te maken. Daarom moet je altijd alert zijn wanneer je gebruik maakt van het internet. 

Een virus kan voor veel problemen zorgen

Niet iedereen die bestolen wordt door cybercriminelen wordt opgelicht. Er zijn ook andere manieren waarop het criminelen kan lukken om andere mensen geld afhandig te maken. Je kunt bijvoorbeeld het slachtoffer worden van internetfraude wanneer het criminelen lukt om een virus op je computer te installeren. Dit virus kan dan zien wat jij allemaal op je computer doet. Als je dan bijvoorbeeld gaat internetbankieren, kan dit virus registreren wat de codes zijn die jij hiervoor invoert. Daarom is het van belang om een goede virusscanner te hebben. Wanneer je op zoek bent naar een goede virusscanner heb je relatief veel keuze. Dat maakt de keuze voor sommige mensen erg lastig. Het is voor veel mensen aan te raden om Kaspersky Internet Security 2021 aan te schaffen. Dit is hoogwaardige antivirus software waardoor je met een veilig gevoel kunt internetten zonder dat je bang hoeft te zijn voor eventuele virussen. 

Antivirus software

Het is van belang om je computer goed te beveiligen tegen virussen. Wanneer je een virus hebt, kan dit ervoor zorgen dat criminelen allerlei gegevens van jou kunnen buitmaken. Dit hoeft niet per se erg te zijn, maar deze gegevens kunnen gebruikt worden voor allerlei criminele activiteiten. Daarom is het slim om te investeren in goede antivirus software om je computer mee te beveiligen. Er zijn verschillende programma’s die je computer kunnen beveiligen tegen virussen en daarom moet je zelf kijken welke opties je allemaal hebt.