Is het verstandig om mijn debiteuren te verzekeren?

Is het verstandig om mijn debiteuren te verzekeren?

sep 4, 2018 Blog by webwinkelier

Faillissement met als oorzaak debiteuren die niet kunnen betalen
Als ondernemer doe je van alles om je bedrijf draaiende te houden. Als alles helemaal volgens plan loopt zal je misschien denken dat er niets meer kan gebeuren waardoor je bedrijf in de problemen raakt. Toch heb je niet altijd schuld aan een faillissement. Het gebeurd bijvoorbeeld erg vaak dat debiteuren weigeren te betalen. Dit is een vervelende manier om failliet te gaan, je ziet het namelijk helemaal niet aankomen. Debiteuren verzekeren is erg verstandig. Door je debiteuren te verzekeren heb je al veel minder risico om failliet te gaan.

De branches waarin bedrijven het meeste risico lopen
Niet elke branche loopt even veel risico. Er zijn branches waar veel meer risico is en er zijn branches waar er maar weinig risico is. Om te bepalen hoe hoog het risico nou precies is moet je de kosten vergelijken met de winstmarges. Als jouw inkoopkosten erg hoog zijn en de winstmarges klein zal het veel problemen opleveren als er niet betaald wordt. Als je zelf lage kosten met grote winstmarges hebt dan zal een debiteur die niet kan betalen natuurlijk veel minder risico opleveren. Branches met veel risico zijn dus branches als de visserij, transport, food, AGF en sierteelt.

Welke kredietverzekering is verstandig voor mij?
Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. Welke verzekering het beste bij jou past ligt vooral aan je debiteuren. Heb jij slechts een aantal keren per jaar een grote transactie? Dan is het misschien verstandig om deze transacties individueel te verzekeren. Ook kan je verzekeringen afsluiten per debiteur of per land. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om simpelweg alle transacties te verzekeren. Let er wel op dat dit ook de hoogte van de premie bepaalt. Er zijn meerdere factoren die de hoogte van de premie betalen en ook verschilt dit per verzekeraar. Een assurantietussenpersoon kan je helpen om de beste verzekeraar te vinden. Een bedrijf als Dutch Credit Brokers is hiervoor een echte aanrader.

Het krijgen van financiƫle informatie
Als je eenmaal verzekerd bent heb je een groot voordeel. Dit is namelijk dat je toegang krijgt tot een database met daarin bedrijfsinformatie. Op deze manier kan jij je inlezen over een bedrijf voordat je hiermee in zee gaat. Ze zeggen altijd dat voorkomen beter is dan genezen en ook hier klopt dit gezegde. Als je van tevoren al kunt zien dat een klant het geld niet kan opbrengen van een bepaalde transactie kan je hier natuurlijk beter niet mee in zee gaan. Doordat je toegang krijgt tot een database van informatie kan je voortaan al van tevoren zien of je een klant kan vertrouwen.

Is er een incasso nodig?
Ook met een verzekering kunnen er af en toe toch nog debiteuren zijn die weigeren te betalen. Een voordeel van een kredietverzekeraar is echter dat deze de incasso kunnen verzorgen. Als je een kredietverzekering afsluit moet je wel z.s.m. de verzekeraar inlichten zodra iemand weigert te betalen. Op deze manier kan er op tijd een incasso gestart worden.